Choď na obsah Choď na menu
 


14. 3. 2011

Turnaj GP B v Martine 13.3.2011

Oficiálna správa pre médiá:
Dotácia turnaja vecnými cenami v hodnote 1000€ prilákala do Martina celoslovenskú bedmintonovú elitu a tak B-čkový turnaj obsadenými nie len slovenskou reprezentačnou špičkou ako Matejka, Vícen J., Hliničan, Vícen M., Čižnárová ale celou škálou vysokokvalitných hráčov a hráčok ako Jánošík, bratia Kaštanovci, Kľačanský J., Konárek, Racenberger, Minárik, Novák, Milec, alebo zo žien Jargašová, Klečková, Matečná, Marková, sa okamžite „prekvalifikoval“ na A-čkový turnaj s open účasťou B-čkových hráčov. Vynikajúca úroveň hry sprevádzala celý turnaj a mužské finále bolo reprízou oblastných majstrovstiev z pred mesiaca, na rozdiel od ktorého po trojsetovej bitke s Michalom Matejkom nakoniec triumfoval a hlavnú cenu turnaja si odniesol Jarolím Vícen ml. Na treťom mieste skončil po výhre nad Jánošíkom Matej Hliničan, ktorý okrem úspešného umiestnenia v dvojhre, spolu Janou Čižnárovou vybojoval prvenstvo v mixe, ale hlavne s Michalom Matejkom v skutočne vrcholovom a záverečnom stretnutí turnaja vo štvorhre mužov porazili emotívnu dvojicu Vícen Jarolím – Vícen Martin. Ženám kraľovala, a po finálovom súboji s Vandou Klečkovou, si druhú hlavnú cenu odniesla Jana Čižnárova. Víťazstvo v štvorhre žien si na svoju stranu naklonila dvojica Klečková-Matečná pred párom Čižnárová-Jargašová.    
Martinským organizátorom sa podarilo uskutočniť svoj zámer. Zatraktívniť turnaj a prilákať do domáceho prostredia hráčsku kvalitu. A aj napriek tomu, že dopredu avizované obsadenie turnaja určite niektorých od účasti odradilo, väčšina zúčastnených ocenila vysokú úroveň turnaja ako aj možnosť, za normálnych okolností len hypotetickú, zahrať si so slovenskou bedmintonovou špičkou. Veď práve kvalitní hráči, hodnotné súboje sú garantom tej správnej prezentácie a propagácie výkonnostného bedmintonu. Určite sa jedná o pozitívny precedens a podľa vyjadrení Martinských funkcionárov bude do budúcna snaha v Martine raz za sezónu zrealizovať podujatie takéhoto typu.     
Koniec oficiálnej správy.
A naši?
No v dvojhrách sa v prvom kole moc nedalo vyberať. Pravdepodobnosť fasnúť niekoho s vlastným menom na drese, alebo ešte pre istotu vytuneného nápisom "SLOVAKIA", sa nebezpečne blížila k jednej. Hrateľný los sme mali asi len ja vo forme Kalinu a Marek vo forme Hlavačku, ale šancu na postup ani jeden z nás nepretavil do reality. Ostatní už rúbali iné stromy. Ciklamíni schytal Konáreka a ten mu tak načal ego, že Paťovi nenapadlo nič iné, len si ho vylepšiť  výhrou o poradie nad Marekom Horníkom. Vlado Nemec vyfasoval Igora Nováka a aspoň sa nemusel zamýšľať nad tvorbou hry a výkonnosťou svojho bekendu. Janko Sedláček veselo si tykajúc s Minárikom, ho celý čas zabával vtipnými bonmotmi, čo síce Milana udržalo v dobrej nálade, ale výsledok to neovplyvnilo. Mišo Sedláček si dal s Kišom repete z BQ v Trenčíne a pre istotu aj s podobným výsledkom. Majo Štilec sa pokúšal o nemožné s Jánošíkom a začal to slušne, no po obnovenom zranení členka už nemohol účinne vzdorovať a zápas sa zmenil na vraždenie nemluvniat. Repete z OM v Bratislave si dal aj Miško Klimáček s Vícenom starším a tentokrát vystužený gumidžúsom z nealkoholického piva a ovocnej šťavy prekročil Rubikon a už sa nezastavil. Dobyl jeho svätyňu a odvliekol jeho bohov do otroctva. V druhom kole narazil na Majovho kata Jánošíka a ten, nepodľahnúc Mišovmu žoviálnemu prejavu cirkusového umenia, mu v tej detskej hre hračku odobral. Postupom do druhého kola bol však Miško Klimáček jednoznačne našim najúspešnejším hráčom-jednotlivcom.
Štvorhry mali podobný priebeh a do druhého kola sa prebojovali víťazstvom nad dvojicou Kalina-Gomola len Horník s Klimáčkom, kde tvrdo narazili na rozbehnutý vlak Kľačanský-Minárik. Ostatní tvrdo narazili hneď v prvom kole a poniektorí, napríklad ja s Jankom sme si ani nestihli spomenúť s akou to taktikou sme chceli zápas začať, než skončil. Za zmienku snáď stojí slušný výkon dvojice M.Sedláček-Štilec proti dvojici Racenberger-Mošovský v prvom sete. Potom „červený“ prestal byť „friendly“.

Zaujímavá situácia sa rozohrávala u dievčat. V dvojhre predviedla mimoriadne bojovný výkon Mirka Ištvanfiová. V zápase so Scholtzovou išla až na hranicu straty tepu a prehrala len tesne v nastavených počtoch. Skutočne klobúk dolu na to, že netrénuje vôbec. Rozhodne ešte raz sa Mirka vyznamenala vo štvorhre spolu s Markovou, ktorá nekompromisne zaujala pozíciu mixového spoluhráča a predvádzala vyspelý mužský výkon. Prebojovali sa do druhého kola, kde v troch setoch po tvrdom boji podľahli prvej nasadenej dvojici Čižnárová-Jargašová. Do druhého kola ženskej štvorhry sa prebojovali aj Aďka Beratšová s Rikou Knappovou víťazstvom nad párom Šipulová-Brziaková. Tu dosť jednoznačne podľahli neskorším víťazkám turnaja dvojici Klečková-Matečná. Na dvojhry sa dievčatám nebude spomínať dobre. Aďka nespotila Matečnú v prvom kole to je fakt, a Rika v trojsetovom zápase proti Šipulovej predviedla takú paletu emocionálnych výkyvov, od zlosti až po hranicu sĺz a bezmocnosti nad zvládaním seba samej, až bolo vidno, že sa k odohratiu každého košíka vedie pod nabitou pištoľou. To, čo mohla a nemohla nemá zmysel rozoberať, pretože s takým disbalansom psychiky, do akého sa Rika dostala, sa nedá vyhrať zápas ani proti slepému. A Rika vie, že má na viac.

Turnaj bol skvelý, ato nie preto, že nešlo o fazuľky, a ani nie preto, že všetci, čo boli "in", boli rýchlo "out", ale hlavne preto, že konfrontácia takéhoto rangu sa nedá nahmatať na ulici ani na paberkujúcich turnajoch s vekovým priemerom 40+, a pritom je pre normálny vývoj bedmintonového umenia, bedmintonovej taktiky i psychiky mimoriadne potrebná. Som rád, že sa nám podarilo toto podujatie uskutočniť tak, ako sme si zaumienili, a dúfam, že nie naposledy.

Boris

Fotky sú v galérii.

 

 

Náhľad fotografií zo zložky GP B Martin 13.3.2011

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.